Schermafbeelding 2020-02-18 om 10.03.08
Jessica Numann

Jessica Numann

Voetballen wanneer je wil

https://www.telegraaf.nl/financieel/3586274/voetballen-wanneer-je-wil

AMSTERDAM – Een potje voetballen in het weekend is leuk, maar de verplichting niet altijd. Met een abonnement op FC Urban kun je spelen wanneer het jou uitkomt. Steeds meer Europese steden nemen het concept van ondernemers Joep Lamme en Kees Lohman over.

„Het is onze droom om de grootste voetbalclub van de wereld te worden, qua leden dan”, glunderen Lamme en Lohman, die in 2007 al hadden afgesproken ooit samen te gaan ondernemen. Lamme: „Bij een reguliere club hijgt het voetbalteam in je nek als je tegen drie deadlines aanhikt, terwijl je de keer erop slechts met drie man op de training staat.” Dat oplossen werd de missie van het duo, dat elkaar uit de studententijd kent.

Gelijkwaardige teams

FC Urban organiseert dagelijks wedstrijden op zogeheten ’urban spots’, zoals het Vondelpark, het dak van een hotel, in de RAI of een gymzaal. Abonnees melden zich aan voor een wedstrijd in de buurt, een ’urban master’ regelt de rest. „Je kunt je ook opgeven met een groep, maar we werken expres niet met vaste teams”, legt Lamme uit. „Bij registratie geeft de speler zichzelf een cijfer, wij houden het niveau bij en kunnen zo gelijkwaardige teams samenstellen.”

De start-up is nu actief in tien steden in Nederland en mikt op studenten, millennials, ervaren professionals en expats. Lamme: „Bij deze groepen zie je het aantal lidmaatschappen bij voetbalclubs zakken.” Als de basis goed staat en de boel perfect loopt, willen de heren ook veteranen, vrouwen, kinderen en bedrijven gaan bedienen.

Sponsoren

Lamme houdt zich bezig met de techniek en de marketing, Lohman zoekt nieuwe ’urban spots’ en boort samenwerkingen met grote sponsoren aan voor kleding, ballen en prijzen. Inmiddels bestaat het vaste team uit drie man, Luuk Kramer verzorgt alle operationele werkzaamheden. In Alkmaar, Groningen, Leiden, Rotterdam en Nijmegen wordt het platform momenteel gelanceerd met behulp van stagiairs.

Ook over de grens is er interesse. Lamme: „Een van onze leden verhuisde naar Londen en opperde om daar samen met ons een tak op te zetten. Zo is het ook gegaan in Parijs en Valencia. Het model is goed schaalbaar.”

Toernooien

In Nederland is de eerste wedstrijd gratis. „Dat werkt hier goed, 80% wordt daarna lid. Teamsport is hier namelijk veel beter geregeld dan bijvoorbeeld in Engeland, daar heerst meer pick & play en verdwenen ze na de eerste gratis pot. Zij moeten dus meteen betalen”. legt Lamme uit. In Frankrijk zijn de heren net begonnen, dus over de spelers valt nog weinig te zeggen. Lamme: „Wel merken we dat het erg bureaucratisch is.” Twee keer per jaar stapt FC Urban af van het concept door toernooien met vaste teams te organiseren. Ook wordt er geëxperimenteerd met footcamp (een soort bootcamp met een bal).

Inmiddels zijn er tweeduizend wedstrijden gevoetbald. Lamme: „Één speler heeft volgens de statistieken al 56 keer gespeeld in 2019, maar de frequentie per abonnee verschilt. Men weet ons te vinden, dat is mooi om te zien.”Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *